Pinar'in Mutfagindan
Denenmis Yemek Tarifleri



Tatlilar | Borekler/Pogacalar | Mezeler/Salatalar | Pilavlar/Makarnalar | Corbalar | Sebzeler | Et/Tavuk yemekleri Icecekler/Receller



Tatlilar

Sutlu irmik tatlisi

1 lt.sut
6 corba kasigi irmik
1 l/4 su bardagi seker
1/2 paket vanilya

Tencereye irmigi koyup yavas yavas sut ilave edin.  Orta hararetli isida karistirarak pisirin.  Sekerini katip bir tasim kaynatin. Vanilya ilave edip ara ara karistirarak sogumasini saglayin. Islatilmis kaseye veya kaliba dokup buzdolabinda sogutun. Sonra servis kabini ters cevirip uzerini hindistan cevizi, tarcin, ceviz ya da mevsim meyveleriyle susleyin.


Revani

3 yumurta
1,5 bardak toz seker
1 bardak yogurt
1 bardak sivi yag
2 bardak un
1 bardak irmik (irmik yoksa hepsi un olabilir)
1 paket kabartma tozu
serbeti icin
1 kg seker
1 lt su

Malzemeleri karistirip yaglanmis tepsiye dokun. Firindan cikardiktan sonra sogumaya birakin.  Uzerine ilik serbeti dokun. Hindistan cevizi ile susleyebilirsiniz.

Tiramisu

Bir hazır kek
1/2 lt süt
2 yemek kaşığı un
1 paket Labne peynir
1 yemek kaşığı nescafe
1 yemek kaşığı kakao
1 çay bardağı toz şeker

Süt,1 su bardağı şeker, ve 2 yemek kaşığı unu pisirilerek muhallebi haline getirin. Sonra labne peyniri katıp karıştırın. 1 bardak suda 1 yemek kasigi nescafe ve 1 bardak sekeri karistirin. Isterseniz bu karisima kanyak ya da rom da ilave edebilirsiniz. Keki ortadan kesip her bir parcasina bu karisimi yedirin. Katlar arasına  hazırladiginiz muhallebiyi dökün. Parcalari kapatıp üstü bu muhallebiyle sıvayin. Dolapta soğuduktan sonra, üstüne çay süzgeçiyle kapatacak şekilde kakao serpin.



Iki renkli kolay pasta

1 paket Eti burcak biskuvi
1 paket Eti kakaolu biskuvi
1 paket puding
sut

Pudingi sutle karistirip pisirin. Duz  bir tepsiye pudinge batirdiginiz eti burcak biskuviyi dik sekilde yerlestirin. Ayni sekilde pudinge batirilip islatilmis kakaolu biskuviyi yanina dik olarak yerlestirin. Bu sekilde bir burcak, bir kakaolu biskuvi seklinde devam edin. Uzerini pudingle kapatip sogumasi icin buzdolabina koyun. Servis yaparken verev olarak kesin.



Elma Tatlisi

Elmalari soyun, sekerli suda yumusayincaya kadar pisirin. Iclerine vanilyali puding, ve istege bagli olarak findik, antep fistigi, ceviz, hindistan cevizi  ya da uzum koyun. Soguduktan sonra uzerine eritilmis cikolata dokerek servis yapin.


Creme Brule


200 ml sut
600 ml krema
1 vanilya cubugu
6 yumurta sarisi
120 gr seker
ustunu yakmak icin bir miktar seker

Vanilya cubugunu ikiye bolup dikatlice icindeki tanecikleri siyirin, kabuklariyla birlikte tencereye koyun. Sut, krema ve 60 gr seker koyup kaynatin. Vanilya kabuklarini cikartin.  Geriye kalan sekeri yumurta ile birlikte cirpin. Yavas yavas sut ile karistirin.
Firin tepsisine havlu serin, icine kaplari yerlestirin. Kaplari karisim ile doldurun. Tepsiyi kaplarin yarisina gelecek sekilde su ile doldurun. Ustunu aliminyum folyo ile ortup 160 derecede 40 dakika pisirin. Pistikten sonra sogutup buzdolabina koyun.  Servis etmeden once uzerine toz seker koyup firinin ust izgarasi ile sekeri  eritin.


Elmali cevizli kek

3 bardak un
1.5 bardak seker
1 kabartma tozu
1/2 bardak sut
1/2 bardak yogurt
1/2 bardak sivi yag
3 yumurta

Malzemeleri karistirin. Icine ceviz, tarcin ve elma parcalari ekleyin. 150 derecelik firinda yaklasik yarim saat pisirin.


Kuru Meyveli Kek

Uuzmlu turta

tart icin:
2 3/4 bardak un
bir tutam tuz
2/3 bardak tereyag
3/4 bardak pudra sekeri
2 yumurta

Tart malzemelerini karistirip hamur haline getirin. 1 saat dolapta beklettikten sonra hamuru acin. Tart tepsisine yayip 10 dakika daha buzdolabina koyun. Uzerine yagli kagit yayip agirlik yapmasi icin kuru fasulye koyun. 180 derecelik firinda 10 dakika pisirin. Daha sonra kagidi kaldirip 3-5 dakika daha pisirin.

Soguduktan sonra icine pasta kremasi ya da vanilyai puding hazirlayip koyun. uzum taneleri ile susleyip servis yapin.
 

Bademli Italyan Kurabiyesi (Biscotti)

1/4 bardak yumusatilmis tereyag
1/2 bardak seker
1.5 bardak un
bir tutam tuz
2 cay kasigi kabartma tozu
1 cay kasigi coriander
1 limon kabugu rendesi
1/2 bardak polenta (misir unu ya da irmik)
1 yumurta
2 cay kasigi brandy ya da portakal likoru
1/2 bardak badem
1/2 bardak tuzsuz antep fistigi

Firini 160 dereceye ayarlayin.  Tereyagi ve sekeri yumusayincaya kadar karistirin. iger malzemeleri ekleyip hamur haline getirin. Icine badem ve fistiklari ekleyin. Hamurlari iki parcaya ayirin. Rulo seklinde yuvarlayin. Firinda yaklasik 30 dakika pisirin. Soguyunca bicakla kesin. 10 dakika daha pisirin.

          
Elmali Kurabiye

5 kucuk elma
2.5 su bardagi un
125 gr margarin
1 yumurta
3/4 su bardagi pudra sekri
1 paket kabartma tozu
tarcin, ceviz

Elmalari rendeleyip, tarcin ve cevizle birlikte pisirin. Diger malzemeleri karistirarak hamur hazirlayin. Kucuk toplar halinde aldiginiz parcalari avucunuzun icinde yassiltin. Iclerine elma karisimdan koyup ay seklinde kapatin. Kisik derecede pisirin. uzerine pudra sekeri serperek servis yapin.



Cikolatali Sufle

250 gr sut
2 yumurta
1 corba kasigi tereyag
1/4 su bardagi seker
1 corba kasigi kakao
1 kasik un
80 gr cikolata

Sut, yag, kakao, un ve sekeri pisirerek muhallebi kivamina getirin. Icine cikolata parcalarini atip eritin. Yumurtanin beyazini kivamli hale gelecek sekilde iyice cirpin. Soguyan muhallebinin icine once yumurta sarilarini, daha sonra yumurta beyazini katarak karistirin. 150 derecelik firinda yaklasik 10-15 dakika pisirin.


Zerde

1 çay bardağı Pirinç
2 su bardağı Toz Şeker
1 kaşık Nişasta
5 bardak Su
1 Tutam Safran


5 bardak su içerisine yıkanmış pirinç katıp pirinç taneleri yumuşayıncaya kadar haşlayin. Şeker katarak kaynatmaya devam edin. Sicak uda ıslatılıp eritilmiş safrani ekleyip kaynatin. Kaynamakta olan zerdenin içersine suda ezilmiş bir kaşık nişasta ilave edip tekrar bir iki taşım kaynatın. Pistikten sonra servis kaselerine alip nar taneleri ve kus uzumu ile susleyin.




Kalburabasti

Hamur icin:
4 yumurta
6 su bardagi un
100 gr pudra sekeri
1 paket sanayag
1 paket kabartma tozu

serbeti icin :

1 kg toz seker
1 lt su

Malzemeleri karistirin, yuvarlak parcalar halinde bolun Elinizin icinde acip icine ceviz ve tarcin karisimndan koyun Firinda pisirdikten sonra, uzerine kaynatilip sogutulmus serbeti dokun


Limonlu Pelte

2 limon
4 corba kasigi nisasta
10 corba kasigi seker
3 bardak su
2 paket kakaolu biskuvi

Limonlari iyice yikayip kabuklarini rendeleyin ve suyunu sikin. Nisastayi suda eritin. Limon suyu, seker, nisasta ve suyu bir kaba koyup kaynatin. Daha sonra icine limon kabuklarini ekleyin. Bir kaba bir sira pelte bir sira biskuvi koyup sogutun.  Buzdolabinda beklettikten sonra ters cevirip servis yapin.



Borekler/Pogacalar

Pogaca

1 kucuk margarin(125 gr.) yumusatilacak
3 ymurta
1 cay bardagi siviyag
1 su bardagi yogurt
5 su bardagi un
1 paket baking powder
kucuk kalip peynir
maydanoz
tuz

Unun ortasini acip malzemeleri koyun, iyice yogurun. Hamurdan parcalar alip yuvarlatin. Ortasina peynir ve maydanoz karisimi koyun ve kapatin. Uzerlerine yumurta sarisi ve corek otu surerek firina verin. 
             

Patatesli Corek

3 yumurta
1 su bardagi sut
1/2 su bardagi sivi yag
bir tatli kasigi sirke
tuz
alabildigi kadar un

Ici icin:
3-4 patates
2 sogan

Soganlari ince ince dograyip yagda kavurun. Patatesleri haslayin. Ezip sogana karistirin. Salca, tuz ve karabiber ekleyip karistirin. Hamuru hazirlayin. Yuvarlak sekilde acin. Icine patates karisimindan biraz koyup yuvarlayin, yilan sekline getirin. Sonra spiral sekline gelecek sekilde kivirin. Uzerine yumurta sarisi  (istenirse corek otu ile birlikte) surup firina verin.


Peynirli Kek

3 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı sivi yağ
300 gr lor peyniri
1 su bardağı kepekli un
3/4 su bardağı normal un
4 sap maydanoz, kıyılmış
4 sap dereotu, kıyılmış
1 paket kabartma tozu


Malzemeleri karistirip kaliba dokun, 180 derecelik firinda 30-40 dakika pisirin


Kiymali Patatesli Borek

3-4 adet patatesi haslayin. Kabuklarini soyup ezin. Sogan ve kiymayi bir tencerede kavurun. Icine papatesleri ekleyin. Tuz, karabiber ve kirmizi pul biber ekleyip karistirin. Yufkalari 8'e bolerek ucgen parcalar elde edin. Iki ucgen parcayi ust uste koyun. Icine sut, sivi yag ve yumurtayi karistirarak hazirladiginiz karisimdan biraz surun. Kiymali karisimdan koyup rulo yapin. Rulolarin uzerine yumurta sarisi ve corekotu surup firina verin.


Talas Boregi

Sogan, sivri biber, domates ve kucuk kusbasi etleri hafif yagda kavurun, Icine konserve bezelye, tuz, karabiber ve kekik ekleyin. Kare seklinde bir milfoy hamurunun uzerine bu karisimdan koyun. Bir baska milfoy hamuruyla uzerini kapayin. Uzerine yumurta sarisi ve corek otu surup firina verin.


Krep

2 bardak un
bir tutam tuz
1 cay kasigi seker
2 yumurta
1 2/3 bardak sut
1 corba kasigi eritilmis tereyag
kizartmak icin tereyag

Malzemeleri karistirip dolapta 20 dakika sogutun. Tavayi isitip yaglayin. Icine tavanin icine yayilacak kadar karisimdan koyup hafif ateste pisirin.

Ispanakli/Tavuklu Krep

Tavuklu krep icin sogan, tavuk ve mantari, ispanakli krep icin sogan ve ispanagi kavurun, icine tuz ve karabiber atin. Yukaridaki sekilde hazirladiginiz kreplerin icine karisimdan koyup zarf seklinde katlayip uzerine kasar dilimleri koyun. Kurdanla tutturup firina verin.


Tavuklu manti

Tavuklari haslayin. Kucuk parcalar halinde dograyip soganla birlikte hafif yagda kavurun, tuz ve karabiberle karistirin. Yufkalari ucgen seklinde kesin. Icine tavuk parcalarindan koyup rulo seklinde sarin. Rulolari tepsiye dizin. Uzerine tavuk suyundan dokup firina verin. Salca, tereyag, kirmizi biber, kimyon, karabiber ve sumaktan bir sos hazirlayin. Firindan cikardiginiz boreklerin uzerine sarmisakli yogurt ve sos dokerek servis yapin.




Mezeler/Salatalar

Patates koftesi

Patatesleri hasladiktan sonra sicakken catalla ezin icine bir bas kadar sogan rendeleyin, maydonoz kiyin, iki tane yumurtayi icine kirin kofte baharati karbiber tuz koyup hepsini karistirin (civik olursa biraz unu icine koyabilirsiniz) sonra bunlari kofte gibi yapip normal una veya galeta ununa  bulayip kizgin yagda kizartin


Cerkes tavugu

Bir tavuk
400 gr ceviz içi
Bir ekmek içi
Sarimsak
Tuz
Karabiber

Tavugu haslayin, suyunu atmayin. Etlerini didikleyin, ondan sonra cevizi ezip, ekmek içini de ufalayin ve bunlari tavuk suyu ile karistirin. Sarimsagi ezip onu da ekleyin daha sonra tuz ve karabiberini katin. Tuzu az koymaya özen gösterin yoksa ceviz fazlasini kaldirmaz çok tuzlu olabilir. Bu malzemeyi tavugun üstüne döküp karistirin. Istenirse üstüne kirmizi biber süs olarak serpilebilir.



Havuclu haydari

Bir adet orta boy sogan
4 adet orta boy havuç
4 dis sarimsak
Bir kase süzme yogurt
Tuz
1 çay bardagi sivi yag

Sivi yag içine dogranan soganlar pembelesince, rendelediginiz havuçlar ve tuz bu karisima katilarak sotelenir. Hazirladiginiz sarimsakli yogurt  malzemenin üzerine dökülerek karistirilir. Iyice harmanlanan malzeme seçtiginiz meze tabagina konup süslenerek (Dere otu, maydanoz ile) servis yapilir.



Humus

1/2 kg nohut
2 yemek kasigi tereyag
2.5 su bardagi tahin
5-6 dis sarmisak
1 adet limon
kimizi biber
kimyon
tuz

Aksamdan islattiginiz nohutlari iyice haslayip süzdükten sonra kabuklarini soyup, püre haline getirin (Isterseniz haslanmis nohut konservesi de kullanabilirsiniz). Çukur bir kapta, üzerine tahin, sarmisak, kimyon ve limon suyunu ilave ederek karistirin. Püre kivamindaki kansimi, servis tabagina koyun, üzerini kirmizi biber ve kimyonla süsleyin. Servis yaparken üzerine kizdirilmis tereyag gezdirin.


Yogurtlu Kereviz

Kerevizleri rendeleyin. Icine yogurt, mayonez ve tuz ekleyip karistirin. Uzerine ceviz koyarak servis edin.

Patlican Salatasi

Patlicanlari kozleyin, soguduktan sonra kabuklarini soyun ve catalla ezin. Icine zeytinyagi, sirke, tuz, ve limon ekleyip karistirin. Domates, yesil biber, kirmizi kuru sogan ve siyah zeytin koyup karistirin.

Guakamole

Bir ya da iki tane yumusak avakadoyu soyun ve catalla ezin. Icine zeytinyagi, tuz ve limon koyup karistirin.

Kisir

Ince bulguru cukur bir kaba koyun. Uzerine bir iki parmak gececek sekilde kaynar su dokup bir tabak ile kapatin, yumusayincaya  kadar bekleyin. Kuru sogani zeytinyaginda kavurun, salca ekleyip sos haline getirin. Bu karisimi bulgurla iyice karistirin. Tuz, karabiber, kimyon, kofte bahari, kirmizi biber ve sumak ekleyin. Limon, zeytinyagi ve nar eksisi ile tatlandirin. Uzerine yesil sogan, domates, salatalik ve maydonoz dograyin.




Pilavlar/Makarnalar

Kestaneli pilav

1/2 hindi gögsü
1/2 hindi budu
1 kg kestane
3 adet havuç
1 çay bardagi kuru üzüm
4 yemek kasigi dolmalik fistik
1 çay kasigi yenibahar
2 su bardagi Amerikan pirinci
4 yemek kasigi tereyagi
tuz
karabiber

2 bardak Amerikan pirincini kaynar tuzlu suda en az yarim saat bekletin. Hindileri tütsüleyip temizleyin. Yikadiktan sonra tercihen düdüklü tencerede haslayin. Haslandiktan sonra etleri kemiklerinden ayirin. Havuçlari kaziyip, kibrit çöpü seklinde dograyin. Kestanelerin üzerlerini çizin. Biraz suda beklettikten sonra firinda kebap yapin. Kabuklarini temizleyip bir kenara ayirin. Tavada bir yemek kasigi tereyagini kizdirip fistik ve havuçlari kavurun. Pilav tenceresinin dibine etleri yayin. Üzerine yikanmis üzümleri, havuç, fistik ve kestaneleri yerlestirin. Tuz, karabiber ve yenibahar ekleyin. Diger yanda pirinci yikayip süzün. Bir tencerede üç yemek kasigi tereyagini eritip pirinci kisik ateste biraz kavurun. Kavrulmus pirinci etlerin üzerine yayin. Pilavi hiç karistirmadan kaynar hindi suyunu ilave ederek pilavi pisirin. Biraz dinlendikten sonra servis yapin.
Not: Bu pilavin özelligi karistirilmadan pisirilmesidir. Eger ölçü kullanmak isterseniz,  2 su bardagi pirince 3.5 su bardagi et suyu kullanabilirsiniz.


Ankara Tava

bir bardak sehriye
tereyagi
iki bardak su
cekirdeksiz uzum
badem
tuz

Sehriyeleri pembelesinceye kadar tereyag ile kavurun. Celirdeksiz uzum ve badem ekleyerek kavurmaya devam edin. Koyulasinca uzerine tuz ve su ekleyerek pismeye birakin.


Kremali mantarli makarna

Bir paket mantar
zeytinyagi
iki dis sarmisak
1 paket krema
maydonoz

Zeytinyagi tavaya  kizgin tavaya koyun, once sarmisaklari sonra mantarlari soteleyin. Daha sonra icine maydonoz, tuz, karabiber ve kremayi ekleyin. Yogunlasincaya kadar pisirin. Haslanmis makarnanin uzerine dokerek servis yapin


Patlicanli Makarna

2-3  patlican
2 domates
feslegen
parmesan peyniri ya da eski kasar
zeytinyagi
sarmisak

Sarmisaklari zeytinyaginda kavurun. Icine kup seklinde dogranmis patlican ve domatesleri koyup yumusayincaya kadar pisirin. Uzerine dogranmis feslegenleri serpistirin. Tuz ve karabibere tatlandirip biraz daha pisirin. Makarnalari sosun icine katip karistirin. Uzerine peynir rendeleyip servis yapin.




Pad Thai

Pirinc makarnasi (rice noodle)
3 corba kasigi sivi yag
1 corba kasigi dogranmis sarmisak
16 karides
2 yumurta
tofu
1/2 cay kasigi kuru aci kirmizi biber (chili)
1 bardak soya filizi
1/2 bardak fistik
1 cay kasigi seker
1 corba kasigi soya sosu
2 corba kasigi balik sosu (fish sauce)
2 corba kasigi tamarind suyu

Noodle'lari ilik suda 20-30 dakika bekletip cikarin. Bir tavada bir corba kasigi yagi kizdirip icine sarmisaklari atip kizarincaya kadar karistirin. Daha sonra karidesleri koyup pisirmeye devam edin. Bunlari kenara ayirip tavaya bir corba kasigi daha yag dokup cirpilmis yumurtalari pisirin. Pismis yumurtalari da kenara ayirin. Geri kalan yagda tofu ve aci biberleri biberleri pisirin. Daha sonra noodlelari ekleyip  5 dakika daha pisirin. Soya sosu, balik sosu ,tamarind suyu,  soya filizi, fistik ve kenara ayirdiginiz malzemeleri katip iyice karistirin.


Mercimekli Eriste
Mercimekleri haslayin, uzerine eristeyi ekleyip pisirin. Uzerine kizgin tereyagi ve nane karisimini dokup karistirin.

Sushi

5 bardak pirinc
5 bardak su
1 bardak pirinc sirkesi
1/2 bardak seker
1 corb akasigi tuz
10 tane nori (yosun)
salatalik, havuc, avakado, kirmizi biber
somon fume, yengec konservesi

Princi su ile pisirip sogumaya birakin. Bir kapta sirke, seker ve tuzu karistirin ve pirinclerin uzerine ekleyin. Sebzeleri cok ince seritler halinde kesin. Bambu agacindan yapilmis ozel sushi saricisinin uzerine plastik gecirin. Bir parca nori koyup uzerine pilavi iyice yayin. Icine istediginiz sebzelerden ve baliklardan koyup sarin. Ya da pilav dista nori iceride olacak sekilde sarip disini susama batirin. Zencefil tursusu, soya sosu ve wasabi ile servis yapin.



      


Corbalar


Mantar corbasi

1 paket mantar
iki corba kasigi un
tereyagi
bir bardak sut
tuz, karabiber

Mantarlari  dograyip yagda sote edin. Unu tereyagla karistirarak kavurun, sogumaya birakin. Uzerine ilik sutu yavas yavas  koyarak yedirin.  Mantarlari katin, uzerine su koyarak kaynamaya birakin. Tuz ve karabiber ekleyin.  Istenirse pismesine yakin icine maydonoz da katilabilir.



Kremali Domates corbasi

4-5 domates
iki borba kasigi un
tereyagi
1 bardak sut
rendelenmis kasar
tuz, karabiber

Iki corba kasigi unu tereyag ile kavurun, sogumaya birakin. Sutu yavas yavas karistirarak karisima yedirin. Domatesleri rendeleyin. Hepsini karistirip uzerine su ekleyin, tuz ve karabiber katip kaynamaya birakin. Rendelenmis kasarla servis yapin


Guvecte sogan corbasi

Iki sogan
bir corba kasigi un
tereyagi
kizartilmis ekmek
kasar
tuz, karabiber
defne yapragi

Soganlari halka halka dograyin, tereyaginda karamel rengine gelinceye kadar kavurun. Uzerine bir corba kasigi un ekleyip karistirin. Defne yapragi, tuz ve karabiberi ekleyin. Yeterince su katip kaynamaya birakin. Pistikten sonra guveclere koyun. Icine kizartilmis ekmek parcalari, uzerine kasar rendesi koyup firina verin. Kasarlar eriyinceye/kizarincaya kadar pisirin.


Lemon Grass (Tayland usulu corba)

Sebze corbasi
Kucuk kucuk dogradiginiz kereviz sapi, kirmizi biber, kabak, havuc ve patatesleri kuru soganla birlikte hafif yagda soteleyin. Suz, tuz ve halapino biberlerini katip kaynatin.

Yayla Corbasi
Sehriye corbasi
Yesil biber ve domatesi yagda kavurun. Su ekleyip kaynatin. Sehriyeleri ekleyin. Yumusayinca kiyilmis maydanoz ekleyip servis yapin.


Bezelye Corbasi

500 gr bezelye
3 taze soganin beyaz kisimlari
1 kuru sogan
tereyag
4 bardak su (veya tavuk suyu)

Soganlari ince dograyip yagda kavurun. Ayiklanmis bezelyeleri, ve suyu ekleyip kaynatin. Blenderdan gecirip pure haline getirin.





Sebzeler





Zeytinyagli bakla

1 kg bakla
bir tatli kasigi tuz
bir cay kasigi seker
1 cay bardagi zeytinyagi
dereotu

Ayiklanmis ve dogranmis baklalari ve ince ince dogranmis soganlari tencereye koyun. Uzerine zeytinyagi, tuz, seker, salca  ve su ekleyin, kaynamaya birakin. Baklalar yumusayinca dilimlenmis dereotunu ekleyin ve biraz daha pisirin. Sarmisakli yogurtla servis yapin.




Zeytinyagli pirasa

2-3 pirasa
2-3 havuc
1 tatli kasigi tuz
1 cay kasigi seker
1 cay bardagi zeytinyagi
yarim bardak pirinc

Pirasalari ve havuclari dograyin. Uzerine tuz, seker, zeytinyagi ve su ekleyip pisirin. Kaynayinca icine pirinc ekleyip biraz daha pisirin. Uzerine maydonoz ve limonla servis yapin.


Zeytinyagli Biber Dolmasi

6-8 dolmalik biber
1 sogan
1/2 cay bardagi zeytinyagi
domates
1 bardak pirinc
nane
tuz
seker
Biberleri yikayip cekirdeklerini cikarin. Soganlari zeytinyaginda kavurun, uzerine bir bardak pirinc, bir cay kasigi seker, bir tatli kasigi tuz ve isterseniz cok az salca ekleyip, bir bakdak su ile pisirin. Pismek uzereyken uzerine nane dokup karistirin. Pilavi dolmalarin icine koyup, uzerini domatesle kapatin. tencerenin icine bir bardak su koyup hafif ateste pisirin.


Zeytinyagli Kereviz

1/2 cay bardagi zeytinyag
1 sogan
2 kucuk kereviz
2 kucuk  patates
2 havuc
dereotu
tuz

Soganlari zeytinyaginda kavurun. Kucuk kucuk dogranmis kereviz, patates ve havucu koyun, uzerine cok az su koyarak pisirin. Dereotuyla susleyerek servis yapin


Zeytinyagli fasulye



Kabak (Karnibahar) Graten

Istege bagli olarak kabak ya da karnibahar
1 sogan
sut
1-2 corba kasigi un
1 cay bardagi sut
kasar rendesi
tuz, karabiber

Soganlari yagda kavurun. Uzerine kabak ya da karnibahari ekleyip kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiberle tadlandirin. Bir tavada unu tereyagi ile birlikte  kavurun. Sogumus unu sut ile karistirarak besamel sos elde edin. Bir tepsiye kavurdugunuz kabaklari (karnibahar) yayin. uzerine besamel sosu gezdirin. En uste kasar rendesini yayarak firina verin.


Kabak Sufle

1 corba kasigi erimis tereyag
1.5 corba kasigi galeta unu ya da kurutulmus ve ufalanmis ekmek
1/2 kg kabak
1/2 brdak sut
 2 kasik tereyag
1/4 bardak un
2/3 bardak parmesan peyniri
3 yesil sogan
4 yumurta

Sufle kaplarina fircayla eritilmis tereyag surun ve uzerini galeta  unuyla kaplayin. Kabaklari yumusayincaya kadar su ile pisirin. Kabaklari cikarin, ezin ve sut ile karistirin. Firini 170 dereceye ayarlayin. Tereyagini eritin ve un ile karistirin. Kabak puresi ile karistirin ve kaynamaya birakin. Ocaktan alip icine peynir, sogan ve tuz ekleyin. Yumurta sarilarini cirpip bu karisima katin. Ayri bir kapta yumurta beyazlarini kopurene kadar cirpin ve karisima katin. Sufle kaplarina kayup 45 dakika pisirin.



Patates Oturtma

2-3 patates
300 gr. kiyma
domates
yesil biber
sogan
baharat

Patatesleri halka seklinde dograyin ve kizartin. Sogan, kiyma, domates ve biberi karistirark kavurun. uzerine tuz, kirmizii biber, karabiber ve kimyon ekleyin. Genis bir kaba kizarmis patatesleri yerlestirin, uzerine kiyma karisimini koyup firina verin. 15 dakika kadar pisirdikten sonra servis yapin
.

Karniyarik




Etli Biber Dolmasi

Hint usulu Nohut



Et/Tavuk yemekleri
Tavuk Sarma

1/2 kg tavuk gogsu
mantar
kasar
tuz, karabiber
galeta unu

Tavuk gogsunu doverek incelttirin.Mantarlari dograyip yagda sote edin. Tavuklarin her iki tarafina tuz ve karabiber ekin. Iclerine mantar ve kasar koyarak sarin. Galeta ununa bulayip kurdanla sikistirin. Kizgin yagda kizartin
.

Limonlu Tavuk

Soya Soslu Tavuk

Korili Tavuk

Islim Kebap


Ali Nazik

Patlicanlari kozleyin. Kabuklatini soyup catalla ezin. Kiyma, sogan, domates ve biberi hafif yagda kavurun. Icine tuz, karabiber, kirmizi biber ve kimyon ekleyin. Patlicanlari sarmisakli yogurt ile karistirip uzerine kiyma karisimindan koyarak servis yapin
.

Hunkar Begendi

Patlicanlari kozleyin. Kabuklatini soyup catalla ezin. Bir tavada cok az tereyagi ile bir kasik unu kavurun. Soguyunca uzerine sut ilave edip besamel sos haline getirin. Patlicanlari da ekleyerek pure kivamina gelene kadar pisirin. Et, sogan, biber ve domatesi kavurun. Defne yapragi, kekik, karabiber ve tuz koyup pisirin. Patlican puresini yayin, ortasina et gelecek sekilde servis yapin.


Guvec

Izmir Kofte


Susamli biftek

2 buyuk parca biftek
2 corba kasigi susam
1 corba kasigi susam yagi
2 corba kasigi sivi yag
mantar
dolmalik biber
yesil sogan

sosu icin:
2 cay kasigi misir nisastasi
2 corba kasigi pirinc sirkesi
1 corba kasigi limon suyu
1 corba kasigi soya sosu
1 tutam rendelenmis zencefil
1 dis sarmisak

Sos malzemelerini karistirip, ince dilimler halinde dogradigiiz biftekleri icine koyun. Dolapta 3 saat kadar marine edin. Bir tavada susamlari pembelesinceye kadar kavurun. Bunlari bir kenara ayirin. Biftekleri sosundan alip yagda kizartin ve bir kenara koyun. Daha sonra kup seklinde dogranmis mantar, ince dilimler halinde dogranmis biber ve sogani kavurun. Etleri, geri kalan sosu ve susam tanelerini ekleyip biraz daha pisirin. Sade pirinc pilaviyla servis yapin.


Sarmisakli Cupra(Levrek)


Karides Guvec

Yilbasi Hindisi

 
Icecekler/Receller

Visne Likoru